13 waterwoningen Deventer

Grondgebonden woningen / Deventer

Locatie

Vriezenbeltstraat + Warmboldinkstraat, Deventer

Opdrachtgever

AM Vastgoedontwikkeling

Oplevering

2001

Fase

Opgeleverd

Beusen Architecten | Architect voor grondgebonden woningen

Een nieuwbouwlocatie op een prachtige plek in Deventer, te weten de Rielerkolk. Deze Rielerkolk is een natuurlijke plas, waarvan het waterpeil stijgt en daalt met het waterpeil in de IJssel. Het gebied kent een natuurlijk niveauverschil, waardoor de woningen verscholen liggen ten opzichte van de directe omgeving. We hebben het blok met waterwoningen gesitueerd aan het water met als referentie een botenhuis. De woningen zijn als drive-in woning opgezet, waardoor het uitzicht vanaf de woonkamer, op de 1e verdieping, over het water prachtig is.

Op de begane grond heeft elke woning zijn eigen terras, annex aanlegsteiger. De gevel kent een grote mate van plasticiteit door het spel met de raamopeningen. Met name op de 1e verdieping liggen de ramen diep in de gevel. Dit levert naast plastiek ook zonwering op.

Om het botenhuis te laten landen tegen rand van de kom waarin het staat is een “landhoofd” ontworpen dat net als het basement is gemaakt in een stoere basalt kleurige steen.

Als entree voor de nieuwe woonbuurt hebben we een blok van 6 geschakelde woningen ontworpen. De speelse vormgeving van de buitenhuid en de eigenwijze dakopbouwen dragen bij aan het individuele karakter van de woningen.

Vanaf de dakterrassen is nog een glimp op te vangen van de Rielerkolk, hetgeen het woongenot ten goede komt.

De inrichting van het overgangsgebied openbaar-privé heeft extra aandacht gekregen. De carport is gekoppeld aan de berging. Deze berging staat niet in de achtertuin maar aan de voorzijde van de woning. Dat heeft alles te maken met het geaccidenteerde terrein waarop de woningen staan. Juist die positionering van de bergingen draagt bij aan een geheel eigen karakter van deze straatwand.

Bekijk hier al onze grondgebonden woning projecten