Rietveld-woonhuis W Waalre

Woonhuis verbouwingen / Waalre

Locatie

Waalre

Opdrachtgever

Particulier

Oplevering

2008

Fase

Opgeleverd

Beusen Architecten | Architect voor woonhuis verbouwingen

Deze opdracht hebben we met enige aarzeling aangenomen. Immers een opdracht voor een verbouwing van een woonhuis dat is ontworpen door Gerrit Rietveld is geen alledaagse opdracht.

Het woonhuis was voor het gezin van de nieuwe eigenaren feitelijk te klein. Het programma van eisen paste niet in het bestaande volume. Naar ons idee was er eigenlijk maar één goede oplossing mogelijk en dat was om het ontbrekende volume naast de oorspronkelijke woning te plaatsen en vervolgens na te denken hoe we de koppeling tussen oud en nieuw konden bewerkstelligen. Zodanig dat het ontwerp Van Rietveld zo min mogelijk aangetast zou worden.

Het nieuwe volume is geheel in schoonwerk beton opgetrokken, ook in de materialisatie wilden we een ingetogen karakter realiseren. We wilden dat de nieuwbouw wel contrasterend was ten opzichte van de bestaande woning maar zeker geen glimmend, kleurrijk geheel.

In de linker zijgevel van de door Rietveld ontworpen woning was een over 2 verdiepingen hoog raam aanwezig. Door dit raam te verwijderen hebben we de aansluiting kunnen maken tussen oud en nieuw, middels een volledig transparante gangzone die de 2 bouwdelen verbindt. Vanaf de straat kijk je door deze transparante zone naar de achtertuin.

Deze gangzone zorgt er in belangrijke mate voor dat zowel het oorspronkelijke ontwerp van Rietveld als de nieuwe toevoeging elkaar in hun waarde laten. Wij vinden zelfs dat de twee bouwdelen elkaar versterken.

Het ontwerp is winnaar geworden voor de Welstandsprijs Mooi Brabant 2008 in de categorie bouwen in historische context.

Bekijk hier al onze verbouwing woonhuis projecten