Passiefhuis S Waalre

Woonhuizen / Waalre

Locatie

Waalre

Opdrachtgever

Particulier

Oplevering

2016

Fase

Opgeleverd

Beusen Architecten | Architect voor woonhuizen

Opdrachtgever wilde op een prachtige locatie tegen de bosrand een Passiefhuis bouwen, met andere woorden een woning waar het predicaat Passief Bouwen aan kon worden verleend. Dat betekent nogal wat in het ontwerpproces.

Het Passiefhuis concept vraagt al in het ontwerpproces rekening te houden met installaties, gebruik van ruimten en stelt maximale eisen aan de hoeveelheid warmte die toegevoegd mag worden door installaties. De oriëntatie van de woning op de zon moet optimaal zijn, de gebouwschil moet heel goed worden geïsoleerd en de woning moet zo goed mogelijk luchtdicht worden gemaakt. Goed oriënteren op de zon betekent dat de woning in de koude maanden van het jaar zoveel mogelijk zon moet binnen halen, maar dat er wel voor moet worden gezorgd dat diezelfde zon in de warme maanden van het jaar buiten gehouden kan worden.

De woning is ontworpen in 2 bouwdelen rondom een gangzone die dwars door het huis loopt. Aan de koele kant van het huis zijn de slaapvertrekken georiënteerd en aan de warme kant van het huis de woonkamer en eetkeuken. De slaapverdieping is gedeeltelijk onder het maaiveld gelegen. Het bouwvolume aan de zonzijde beschikt over een grote mate van transparantie om de zon de kans te geven zover mogelijk binnen te dringen, het bouwvolume aan de koude zijde kent alleen kleine raamopeningen. Om de zon in de zomermaanden buiten te kunnen houden is voorzien in een stalen frame waarin zonwering is opgenomen die automatisch uitschuift als de warmte binnen te hoog wordt. Zo ontstaat in de zomer een semi-overdekte veranda waar het goed toeven is. Het terras is zodanig gedetailleerd dat het lijkt te zweven boven de tuin.

De villa heeft de Passief Bouwen Award 2017 gewonnen.

Bekijk hier al onze woonhuis projecten