Kantoor Beusen Verheijden Architecten

Kantoren / Waalre

Locatie

Akkerstraat, Waalre

Opdrachtgever

Beusen Verheijden Architecten

Oplevering

2000

Fase

Opgeleverd

Een langdurig leegstaand bedrijfsgebouw dat oorspronkelijk was gebouwd voor een sigarenfabriek is wat de architecten aantroffen in de Akkerstraat te Waalre. Met een groot stuk grond erachter gelegen.

Op dat stuk grond is een aantal patiobungalows gerealiseerd. Ontworpen in de stijl van de oorspronkelijke fabriek. Een fabriek waarvan de onderneming al 3 jaar na de start in de 30-er jaren van de 20e eeuw failliet ging. Daarna heeft het gebouw voor van alles dienst gedaan, maar gelukkig was er weinig van de architectonische waarde teloorgegaan. Wel was er veel achterstallig onderhoud dat bij de verbouwing tot architectenbureau meteen is aangepakt.

Er zijn 2 toevoegingen gerealiseerd, ten eerste een transparante ruimte over 2 verdiepingen aan de achterzijde van het gebouw en ten tweede is het dak van het hogere volume iets omhoog gebracht om ook hier bruikbare ruimte te kunnen maken. De oorspronkelijke betonconstructie met “uitgeschaalde” vloeren en in het werk gestorte betontrappen waren nog intact en dat hebben we zo gelaten.

Het interieur leverde mooie ruimten op en het architectenbureau heeft hier jarenlang met veel plezier en inspiratie gewerkt totdat de economische crisis noopte tot inkrimping. Het gebouw is ondertussen verkocht en is nu in gebruik als woning.