Des Pots Best

Bedrijven / Best

Locatie

IBC weg, Best

Opdrachtgever

Des Pots Best

Oplevering

2001

Fase

Opgeleverd

Beusen Architecten | Architect voor bedrijven

De ontwerpvraag was vooral; hoe maak je een showroom waar de aandacht optimaal gaat naar de producten en niet naar de grote bouwkraan en betonnen elementen aan de overzijde van de straat. Daar is een grote betonfabriek gevestigd. Een showroom met glazen gevel aan de straat was dus niet wenselijk. De showroom lijkt onlosmakelijk deel uit te maken van de bedrijfshal die erachter is gelegen. Niets is minder waar. De showroom en in het verlengde daarvan ook het zwevende kantoorvolume,heeft een geheel eigen identiteit gekregen. Enerzijds door de afwijkende inzet van materialen voor de straatgevel, namelijk hout versus metalen gevelbeplating maar anderzijds door de vraag naar daglicht mede vorm te geven door een inpandige patio. Hierdoor ontstaat in de showroom een intiem karakter waar de aandacht voor de producten op een natuurlijke wijze tot stand komt. Het daglicht stroomt via de patiowanden naar binnen zonder dat de aandacht afgeleid wordt door externe factoren.

Mooi is ook dat regen, zon, sneeuw en het ritme van dag en nacht zichtbaar zijn, midden in de ruimte. Je blijft deel uitmaken van de omgeving. Bij mooi weer kunnen de twee kopwanden van de patio omhoog geschoven worden, waardoor de overgang buiten-binnen weer een geheel eigen dimensie krijgt.

In een kleinere variant is een patio-achtige doorbraak gemaakt in het dak van het kantoorvolume, zodat ook hier daglicht binnenkomt op een plaats waar anders ongetwijfeld altijd kunstlicht nodig zou zijn.

Lopen door showroom en kantoorvolume is een route vol verrassingen. De inrichting van de showroom wijzigt per seizoen en blijft daardoor boeien.

Voor deze opdracht hebben we tevens de vaste inrichting in het kantoor ontworpen.

Bekijk hier al onze bedrijf projecten