Gezondheidscentrum + 36 appartementen Dolium Eersel

Zorg / Eersel

Locatie

Gebint, Eersel

Opdrachtgever

Woningstichting de Zaligheden Eersel

Oplevering

2009

Fase

Opgeleverd

Beusen Architecten | Architect voor zorg

Na een aantal pogingen is de definitieve locatie gevonden in een nieuwe uitbreidingswijk van de gemeente Eersel. De deelnemers van het gezondheidscentrum hebben in woningstichting de Zaligheden een partner gevonden om het gezondheidscentrum te realiseren. Een apotheek, 3 huisartsenpraktijken, fysiotherapeuten, logopedie, mensendieck, 1e lijns psychologen en anderen vinden hun plek in dit gezondheidscentrum.

Om de plannen financieel haalbaar te krijgen is een combinatie bedacht met uiteindelijk 36 huurappartementen. Het parkeren voor het totale gebouw is voorzien onder het gebouw. Dit is meteen een van de blikvangers van het gebouw, de parkeergarage is half verdiept en het omringende landschap loopt in een talud naar die garage toe. Dat betekent dat het gebouw als het ware zweeft boven haar omgeving.

Door de langgerekte vorm is het mogelijk geweest om alle praktijkruimten aan de gevel te leggen. Een aantal bergruimten en vergaderruimten liggen weliswaar in het midden van het volume maar daar waar het verblijfsruimten betreft liggen die aan een 2-tal patio’s. Hierdoor dringt daglicht ook binnen waar de verkeersruimten zijn gelegen.

Aan de noordzijde “landt” het gebouw met een volume waarin apotheek en huisartsenpraktijken zijn gelegen. De lange vleugels worden gekenmerkt door grote mate van transparantie in de gevels van zowel gezondheidscentrum als bovengelegen appartementen, de beëindigingen zijn in metselwerk volumes vormgegeven. De kopgevels van de appartementen zijn een voortzetting van de binnengevels en zijn daarom ook geheel met een houten gevelbekleding afgewerkt. Het gebouw heeft een formele entree gekregen tussen huisartsenpraktijk en apotheek, met een toegangspartij met trappen en luifel. Daarnaast is er een informele entree vanuit de parkeergarage, deze entree geeft rechtstreeks toegang tot het gezondheidscentrum.

Het gebouw heeft de naam Dolium gekregen, dit is een grote romeinse kruik en is als zodanig een verwijzing naar de verschillende archeologische vondsten die in het gebied zijn gedaan.

Bekijk hier al onze zorg projecten