Gezondheidscentrum + 15 appartementen Hilvarenbeek

Zorg / Waalre

Locatie

J.F. Kennedylaan Hilvarenbeek

Opdrachtgever

Stichting GZC Hilvarenbeek

Oplevering

eind 2024

Fase

Omgevingsvergunning

Beusen Architecten | Architect voor zorg

Aan de J.F. Kennedylaan in Hilvarenbeek, op de locatie waar voorheen een zwembad was gelegen, is ruimte gemaakt voor een gezondheidscentrum met appartementen. De stedenbouwkundige randvoorwaarden zijn strak geformuleerd en laten slechts de mogelijkheid een langwerpig volume te maken langs de J.F. Kennedylaan.
Aangezien de omgeving grotendeels bestaat uit woningen in 2 bouwlagen met kap, hebben we de bouwmassa daarop aan laten sluiten. De bovenste bouwlaag heeft de uitstraling gekregen van een dak. De begane grond en 1e verdieping zijn toebedeeld aan het gezondheidscentrum, de 2e verdieping bevat 15 appartementen in de sociale huursector.
De gevels zijn zodanig ontworpen dat het gebouw geen “achterkant” kent. De ruimten van het gezondheidscentrum liggen allen aan de gevel en de appartementen worden ontsloten middels een midden-corridor zodat alle woonruimten aan de gevel liggen.
De entree van het gezondheidscentrum ligt in de as van het kruispunt J.F. Kennedylaan/Apollostraat en is daardoor heel herkenbaar voor bezoekers. De entree van de appartementen is naar de hoek van het gebouw gebracht, zodat ook die entree een eigen signatuur heeft gekregen.
De entree en de daaraan gekoppelde hoofdtrap is zodanig vormgegeven dat bij het lopen over de hoofdtrap de molen “de Doornboom” heel mooi zichtbaar is. Daardoor “landt” het gebouw nog beter op de locatie.
Om goed in te kunnen spelen op de indeling van het gezondheidscentrum is gekozen voor een raamindeling die tijdens het ontwerpproces mee kon schuiven met de inrichting van de achterliggende ruimten. En tegelijkertijd moest rekening worden gehouden met de constructie van met name de bovenliggende appartementen.
De toegepaste materialen zijn afgestemd op de directe omgeving. Dat heeft geleid tot een lichte, genuanceerde baksteen voor de begane grond en 1e verdieping en voor donkergrijze, cementgebonden leien voor de 2e verdieping. Daarnaast is er een gedeelte waar de bergingen van de appartementen en het gezondheidscentrum zijn gelegen, deze gebouwonderdelen zijn uitgevoerd in hout.

Bekijk hier al onze zorg projecten