50 appartementen Philippusstraat Sint-Oedenrode

Appartementen/Sint-Oedenrode

Locatie

Sint-Oedenrode

Opdrachtgever

Woonmeij

Oplevering

2026

Fase

DO

Beusen Architecten | Architect voor appartementen

Voor de wijk Haverland in Sint-Oedenrode wordt een transitie in gang gezet waarbij een aantal bestaande woningen wordt geamoveerd. Hiervoor in de plaats gaat een 50-tal woningen gebouwd worden. De woningen die geamoveerd worden liggen met name aan de Philippusstraat. Kenmerkend voor deze woningen zijn de repeterende elementen boven de topgevels en de omtimmeringen rondom de voordeuren. Ondanks het gegeven dat er een schaalsprong wordt gemaakt en het type woningen zal wijzigen van kleine eengezinswoningen naar woningen voor 1 en 2 persoonshuishoudens, is er in het ontwerp van de nieuwe woningen aandacht geweest voor de kleinschaligheid van de oorspronkelijke bebouwing. De topgevels zijn vertaald naar eigenwijze balkons en de omtimmering van de voordeuren is teruggekomen in de vorm van omkadering van slaapkamerramen op de begane grond.
Door de nieuwe bebouwing verder van de straat af te positioneren ontstaat een ruim straatprofiel waar ruimte ontstaat voor openbaar groen en kleine priv├ętuinen. En bij dat ruimere straatprofiel ontstaat de mogelijkheid om een 3e bouwlaag toe te voegen zonder dat dit ten koste gaat van het kleinschalige karakter van de Philippusstraat.
Het oostelijke binnengebied blijft grotendeels gehandhaafd in haar huidige afmetingen, zodat de speelvoorzieningen niet aangetast hoeven te worden. Wel wordt dit binnengebied geopend aan de zuidzijde om het toegankelijk te maken. Die openheid zorgt er tegelijkertijd voor dat er woningen geori├źnteerd kunnen worden op het binnengebied waardoor er geen achterkanten ontstaan.
Aan de westzijde van de Philippusstraat wordt een oud KPN gebouw geamoveerd. Hierdoor ontstaat ruimte, licht en lucht aan deze zijde van de Philippusstraat. De openbare ruimte krijgt hier een kwaliteitsimpuls. Vanuit een rommelig, niet goed te duiden binnengebied, ontstaat een openbaar toegankelijke buitenruimte met verblijfskwaliteit.

Bekijk hier al onze appartement projecten