Centrumplan Oost Rijen locatie 1

Appartementen / Gilze en Rijen

Locatie

Stationsstraat Rijen

Opdrachtgever

Durendael

Oplevering

onbekend

Fase

Schetsontwerp

Beusen Architecten | Architect voor appartementen

Midden in het centrum van de gemeente Gilze en Rijen ligt een groot braakliggend terrein waar vanuit de gemeente is aangegeven dat dit een locatie is waar een supermarkt gevestigd zou kunnen worden aan het nieuw vorm te geven plein. Om het plein stedenbouwkundig betekenis te geven wordt van het ontwerp verwacht dat er sterke pleinwanden worden ontworpen. Vanuit het bestemmingsplan blijkt het mogelijk om 3 lagen appartementen boven de commerciƫle ruimte te realiseren. De bovenste 2 bouwlagen zijn grotendeels gelegen in de kapconstructie.
Het nieuwe bouwblok is enerzijds een begeleiding van de straat en anderzijds vormt het de oostelijke pleinwand van het nieuw te vormen plein.
Tevens moet het nieuwe bouwblok tegenwicht bieden aan de tegenoverliggende klassieke architectuur. Dat heeft geleid tot een bouwblok met een arcade op de begane grond, een gemetseld volume daarboven met een duidelijk aanwezige kap.
Het bouwblok vormt tegelijkertijd een afscheiding van het achtergelegen parkeerterrein dat mede ontworpen dient te worden.
Om het plein verblijfskwaliteit te geven is een volume toegevoegd in de vorm van een ovaal paviljoen waarin zich een horeca-gelegenheid kan vestigen en waar buiten terrassen kunnen ontstaan.
Het plan voorziet in een grote commerciƫle plint waarin zich de supermarkt zal gaan vestigen en waar het laden en lossen inpandig zal geschieden. Op de verdiepingen bevinden zich 20 appartementen van verschillende afmetingen.
Veel aandacht gaat uit naar de detaillering die zorgt voor een toegevoegde waarde aan de architectuur. Het metselwerk van de gevels is gedacht in een lichte genuanceerde baksteen en het grote dakvlak in een zinken roevendak.

Bekijk hier al onze appartement projecten